Erzin Ilıca Mevkii - İçmeler, Hatay

Ilıca şelalesi ve doğanın şekil verdiği geçit.

IlıcaHatay ili Erzin ilçe merkezinin 3 km kadar doğusunda Başlamış Köyü, Ilıca Mevkii'nde yer almaktadır. Erzin İçmeleri yaz aylarında yerli turizme hitap etmektedir. İçmeler, meşe, çam ve maki ile kaplı dağlık bir alanda yer almaktadır. Suyun sıcaklığı yaklaşık 24 derece, PH ise 6,7'dir. Erzin İçme Suları; bikarbonatlı, sülfatlı, magnezyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli ve bromürlü bir bileşime sahiptir. Bu suyun içme kürü olarak iyileştirici etkisi vardır. Sindirim sistemi hastalıkları, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları ve metabolizma bozukluklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Şelalenin bitiş kısmı ve enfes manzarası.

Ilıca'ya geldiğinizde ilk gözünüze çarpan terk edilmiş yapılar. Malesef 2014 yılı Eylül ayının 25'ini 26'sına bağlayan gece oluşan sel felaketi sonucunda 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Amanos Dağları'ndaki yoğun sağanak yağış gece şiddetini arttırmış ve sele neden olmuştur. Dere yatağı, sel sularının getirdiği ağaç dal, yaprak vs. ve molozla kapanmış, Ilıca'da bulunan işyerleri ve konutlar sel suları altında kalmıştır. 5 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetmiş, 15 araç, onlarca konut ve işyeri kullanılamaz hale gelmiştir.

Selden hasar görmüş ve boşaltılmış bir yerel işletme. Alt katlarda sel suyunun yüksekliği ve zemin katlarda selin getirdiği moloz görülebiliyor.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği tarafından 27.09.2014 tarihinde yapılan incelemeye göre;
Dere yatağı içi/kenarlarının plansız olarak konut ve işyeri yapılmasına açılarak dere yatağı kesitlerin daraltılması, dere yatakları üzerinde yer alan menfez ve köprülerin taşkın riski göz önüne alınmaksızın inşa edilmesinden
kaynaklanmıştır, yani felaket göz göre göre gelmiştir. Dere yataklarının imar ve yapılaşmaya açılmasının sonucu 5 cana mal olmuştur. 

Selden sonra boşaltılmış ve artık doğanın insafına kalmış selden izler taşıyan binalar.

Bu gibi faciaların bir daha yaşanmaması için; dere yatakları üzerinde yer alan tüm yapılar acil olarak boşaltılmalı, dere üzerindeki köprüler, menfezler gibi yapılar taşkın riski göz önünde bulundurularak yapılmalı, dere yataklarının dolması, suyun akışının engellenmesi gibi durumlar yakından takip edilmeli ve acil önlemler alınmalıdır.

Ilıca şelalesinin doğu kısmı.

 Doğanın belki de milyonlarca yılda oluşturduğu görsel şölen. Kayaların arasından sızan İçme olarak adlandırılan sular.

25 derece sıcaklıkta ve yöre halkının Kokulu Su diye adlandırdıkları İçme'ler.

Dere kenarında serinlemeye çalışan ve sepet ören köylüler.

-YAZI SONU-

KAYNAKÇA;
1-HATAY- ERZİN’DE MEYDANA GELEN SEL FELAKETİ YERİNDE İNCELENDİ - https://jmo.org.tr/.

2-İçmeler - https://erzin.bel.tr/ Erzin Belediyesi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu