Volgograd (Stalingrad) - Rusya - Mamayev Kurgan Turu!!

Mamayev Kurgan - Anavatan Çağırıyor! Heykeli

 Volgograd turunu 2 bölüme ayırmam gerekti, ilk bölüm Mamayev Kurgan. Volgograd namı diğer Stalingrad anlatıla anlatıla bitmeyecek yada geze geze bitecek bir şehir değil. Buram buram tarih kokan, kendinizi bir anda 1940'larda hissedebileceğinizi aklınızdan çıkarmamanız gereken bir şehir. İkinci bölümü yakında sizlerle paylaşırım. Rusya'nın Volgograd Oblastı'nın merkez şehirdir (Oblast; Eyalet veya Bölge). Volga Nehri'nin batı kıyısındadır. Volgograd'a Türkiye'den direk uçuş yoktur, Moskova aktarmalı günlük seferler ve eski sovyet ülkelerinden aktarma yapılarak gidilebilir. Rusya halen Türk vatandaşlarından vize istemektedir. Havaalanında Migrasyon formunu doldurmayı ve adres kayıt olayını sakın atlamayın... Naziler tarafından günlerce kuşatılan, II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından biri olan Stalingrad Muharebesi'nin yaşandığı şehir Volgograd. Stalingrad Muharebesi Rusların kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Şehir yıkıma uğramış II. Dünya Savaşı milyonlarca kişinin ölmesine sebep olmuştur. "Enemy at the Gates (Kapıdaki Düşman)" 2001 yapımı filmi birçoğumuz izlemiş yada en azından birinden duymuşsunuzdur, Jude Law'ın canlandırdığı Vasili Zaytsev (Vasiliy Grigoryeviç Zaytsev Rusça: Васи́лий Григо́рьевич За́йцев) adlı sovyet keskin nişancısının Major König adlı Alman keskin nişancıyla olan mücadelesinin anlatıldığı film Mamayev Kurgan gezilmeden önce mutlaka izlenmeli.

Vasili Zaytsev'in Mezarı

Enemy at the Gates (Kapıdaki Düşman) - Film Afişi

Vasili Zaytsev gerçek bir kahraman Ruslar için ve dünya çapında bir efsane, keskin nişancı denilince akla ilk gelen kişi belkide. Onun mezarınında bulunduğu tepelik bir yer üzerine kurulan bu kompleks, içinde anıtları, mezarları ve "Anavatan Çağırıyor! - Родина-мать зовёт! " heykelini barındırmakta.


Anavatan Çağırıyor! Heykeli yakından görünüş.

Stalingrad Muharebesini anmak için inşaa edilmilş olan bu heykel Dünyanın en büyük kadın heykeli ve en büyük din ile alakalı olmayan heykel unvanlarına sahiptir. Açılışı 1967 yılında yapıldığında Dünya'nın en büyük heykeliydi. Büyüklüğünü anlatmak için üstteki fotoğraf incelenebilir. Heykeli incelerken boynunuz ağrıyabilir yukari bakmaktan. Benim ki gerçekten ağrıdı. Kışın ayrı bir güzel olsa da Volgograd, bence yazın gezilmeli. 

"Mamayev Kurgan Memorial Complex" dışarıdan görünüş.

Mamayev Kurgan'da Monument olarak adlandırılan bir anıt var, tepeden aşağıya inişte solda yer almakta. Sonsuz Alev olarak adlandırılan bir meşale yanmakta olan binada 2 asker karşılıklı nöbet tutmakta. Nöbet değişimi seramonisi gerçekten görülmeye değer. Bina dışarıdan sıradan görünsede gerçek bir sanat eseri.


"Mamayev Kurgan Memorial Complex" sonsuz alevin önünde nöbet tutan askerler. 

Yazımın ikinci bölümünde Müze Panaroma, Stalingrad Muharebe Müzesi, Pavlov'un Evi, Barmaley Fantan - Dans eden çocuklar Heykeli (2. Dünya Savaşının simgelerinden biri) 2. Dünya Savaşından kalan izleri sizlerle paylaşıcam.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu