Agora'nın ayakta kalan duvarı.
Manisa’ya yaklaşık olarak 50 km mesafedeki Köseler Köyü yakınında bulunan ve yörede Nemrut Kale adıyla anılan Aigai, Yunan tarihçi Herodot’un bahsettiği Batı Anadolu’daki 12 Aiolis kentinden biridir. Çevreye hakim bir konumdaki kayalık bir tepe üzerine kurulu olan kentin tarihi, MÖ. 8.yüzyıla kadar inmektedir.
Yuntdağı - Aigai tabelası.
M.S. 17 yılındaki depremde büyük ölçüde hasar gördüğü ve onarım geçirdiği, Hellenistik Dönemde ise önemli bir ticari merkez olduğu bilinmektedir.
Aigai'nin girişi
Kentin surları arazinin durumuna göre inşa edilmiştir. Surlar içinde üç katlı Agora ve bu yapıyı taşıyan duvarlar, meclis binası, teras duvarlı Stadyum, Tiyatro ve Demeter Tapınağı gibi kalıntılar bulunmaktadır.
Antik yolun başlangıcı
Aigai kazıları halen devam etmektedir 2004-2006 “Ulaşım Ağı Tespit ve Kazı Projesi” kapsamında antik yollar ortaya çıkarılmıştır. Tarih severler için muhteşem manzarasıyla gezmeye değer bir yer Aigai, yollarında gezerken kalıtılar sizi zamanda yolculuğa çıkarabilir. Manzarası nefes kesiyor, hakim bir tepe seçilmiş bu şehir için kilometrelerce ileriyi kuşbakışı görebiliyorsunuz.
Macellum - Et Balık Pazarı.
Tabiki buranın seçilmesinin sebebi manzara değil, tamamıyla güvenlik için. Zaten surları görünce güvenliğe ne kadar önem verdiklerini anlayabilirsiniz.
Tiyatronun Vomitorum’unun içerden görünümü.
Böyle yerlere pek değer vermediğimiz açık bir gerçek, altyapı halen yok, yollar bir nebze düzelmiş geçen yıllara rağmen ama ne konaklama yada bir kafe falan yine yok. Tanıtım zaten yok. Cennet gibi ülkemizde tarihi mirasımızı maalesef ne koruyabiliyoruz ne de sahip çıkıyoruz.
Tiyatronun Vomitorum’unun dıştan görünümü.
Turizm deyince hepimizin aklına hemen Antalya, Muğla vs. deniz-kum-güneş-gece klubü geliyor galiba. Gezdiğim bir çok ülkede Türkiye'deki herhangi bir müzenin sadece küçük bir bölümü olabilecek kadar belkide daha az tarihi eserlere nasıl müzeler yapılıp nasıl reklamının yapıldığını görünce şaşıp kalıyorum.
Surların üzerinden çevrenin enfes manzarası.
Gün dağı üzerine kurulu şehri görmeli ve anı ölümsüzleştirmelisiniz. Kazı çalışmaları tamamlandığında tekrar görmek isterim. Taşların dili olsa konuşsa kimbilir kimler geldi geçti buralardan, belkide bir Aigaili o surların üzerinden manzaraya bakıp ne kadar şanslı olduğunu, insanların neler yapabilidiğini ve gelecekte neler yapabileceklerini düşündü benim gibi.
Ada 1 (Sanayi Mahallesi)
Tavsiyem çok bilinmeyen bu antik kente bir gün mutlaka uğrayın pişman olmazsınız.
Gymnasion kalıntıları.
Bilgi için, Aigai Kazısı Resmi Sitesi: http://www.aigai.info/