Günübirlik İzmit Gezisi

Seka Park içinden görünüş.


Haftasonunu değerlendirmek isteyenler için Günübirlik İzmit yazımız ile İzmit'te görülmesi gereken yerleri sizler için sıraladık. Gezimize ilk Seka Park ile başladık.

Park içinde yer alan Seka – Kâğıt Müzesi.

Seka Park;
İzmit merkezde sahile sıfır bir alanda, Türkiye’nin en büyük endüstriyel tesislerinden biri olan eski Seka Kağıt Fabrikası arazisi üzerinde yer almaktadır. Dünya’nın en büyük kent parklarından biridir. Toplam 580 dönümlük araziye sahiptir. Park içinde birçok aktivite alanı iskeleler, Kağıt müzesi, Kent müzesi, oturma alanları, plaj, dinlenme sahaları, balıkçı restoranları, su oyun alanları, koşu parkurları, kongre salonları vs. birçok mekana ev sahipliği yapmaktadır. Deniz kokusu, açık havanın tadını çıkarmak ve çimlere uzanmak için mutlaka Seka Parka'a uğrayın.

Hızırreis Denizaltı Müzesi ve Gayret Gemi Müzesi.


TCG  Gayret (D-352);
8 Ocak 1946`da Todd-Pacific Shipyards şirketi tarafından denize indirilmiş, Amerikan donanması için üretilmiş olan Destroyerdir. Geminin ilk ismi USS Eversole'dur (DD-789). İsmini 1915-1942 yılları arasında yaşamış, Midway Savaşı'nda hayatını kaybetmiş olan donanma pilotu Teğmen John T. Eversole'den almaktadır. Eversole, Türkiye tarafından satın alınmış ve 11 Temmuz 1973`de Türk Donanması`nda TCG Gayret (D-352) adı ile göreve başlamıştır.


Gayret Gemi Müzesi içinden görünüş.

Gayret, 1995 yılında emekliye ayrılmıştır. TCG GayretMüze-Gemi Projesi kapsamında Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Donanma Komutanlığı'nın müşterek girişimleri ile dekore edilerek 1997 yılında TCG Gayret Müzesi olarak İzmit Yelken Kulübü yanında ziyarete açılmıştır. İzmit'te yer alan Gayret Gemi Müzesi, Türkiye'nin ilk gemi müzesi olma özelliğine sahiptir.


Hızırreis Denizaltısı içinden görünüş (Denizaltı içini gezmek isteyenler iki kere düşünmeli, Klostrofobik bir mekan olduğu unutulmamalı).

TCG Hızırreis (S-342);
Portsmouth Donanma Tersanesi tarafından Amerikan donanması için üretilmiş, 11 Haziran 1952 tarihinde denize indirilmiş bir denizaltıdır. İlk adı USS Gudgeon'dır (SS567). Türkiye tarafından satın alınan denizaltına 30 Eylül 1983 tarihinde Türk sancağı çekilmiş ve Barbaros Hayrettin Paşa'nın adı verilmiştir (Barbaros Hayreddin Paşa'nın asıl adı Hızır'dır). TCG Hızırreis'in hizmeti 09 Şubat 2004 tarihinde sona ermiş, Donanma Komutanlığı tarafından Müzeye çevirilmiş ve 29 Ekim 2004 tarihinden itibaren de ziyarete açılmıştır.


İzmit Saat Kulesi.

İzmit Saat Kulesi;
İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım Bey denetiminde İzmit Belediyesi tarafından 1900-1901 yıllarında yaptırılmıştır. İzmit Saat Kulesi'nin Mimarı ise Vedat Tek’dir.


İlk inşaası Mimar Sinan tarafından gerçekleştirilmiş olan Fevziye Camii.


İzmit 1 Mart Vapur İskelesi.


Seka Park içinden Yenidoğan Mahallesi ve Serdar Mahallesi arasında yer alan Prof. Dr. Mustafa İnan Viyadüğü görünüşü.

-YAZI SONU-

KAYNAKÇA;

1-" TCG Gayret Müzesi - İzmit - Kocaeli " - https://kulturportali.gov.tr/ adlı siteden erişildi.

2-"TCG Gayret (D-352)" - https://tr.wikipedia.org/ adlı siteden erişildi.

3-"TCG HIZIRREİS (S-342)" - http://golcukdenizmuzeleri.dzkk.tsk.tr/ adlı siteden erişildi.

4-"TCG Hızırreis (S-342)" - https://tr.wikipedia.org/ adlı siteden erişildi.

5-"Seka Park - Kocaeli" - https://kulturportali.gov.tr/ adlı siteden erişildi.

6-"MEKANLAR / İZMİT SAAT KULESİ" - http://izmit.bel.tr/ adlı siteden erişildi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu