Fethiye Merkez'de Gezilecek Yerler

Mezarların en güzel ve en görkemlisi Amintas'a ait olanıdır... Tuğçe her kim isen senin adını bu 2000 yıldan eski Dünya Mirasına yazan, kim bilir sana neler yapar, o ismini yazanın ne memlekete ne sana bir faydası dokunmaz bunu bil. 

Muğla ilinin 13 ilçesinden biri olan Fethiye'nin Likyalılar dönemindeki ismi Telmessos'dur. Roma işgali sonrası uzak diyar” anlamına gelen Meğri (Makri) adını almıştır. 1934 yılında İlçeye; 1913 yılında Şam’dan havalanarak bir süre sonra Teberiye yakınlarında uçağı düşürülerek şehit olan ilk pilotlarımızdan Fethi Bey’in anısına Fethiye ismi verilmiştir. Fethiye, ülkemizde en çok yabancı turist ağırlayan tatil destinasyonları arasındadır. Fethiye merkezde gezilecek yerlere sırayla göz atalım;


Likya dönemine ait Amintas Kaya Mezarları.

Amintas Kaya Mezarları;
Fethiye merkezinde, Kesikkapı Mahallesi'nde M.Ö. 4. yüzyıldan kalma, doğal kayalara oyulmuş kaya mezarlarıdır. Likya dönemine ait olan mezarlar, İyon tarzında ve kayaların yontulmasıyla oluşturulmuştur. Mezarların en güzel ve en görkemlisi olan ise Amintas'a ait olanıdır. Yüze yakın basamakla çıkılmaktadır. Telmessos kentinin yöneticisi olduğu düşünülen Kral Amintas’ın anısına inşa edilmiştir. 


Kesikkapı Mahallesi'nde sokak arasında ve trafiğin ortasında kalan Likya dönemine ait Lahit tipi mezar.

Halk arasında “Kral Mezarı” olarak da adlandırılır. Girişte solda yer alan sütunun orta kısmında “Herpamiasoğlu Amintas” yazılıdır. Halk içindeki önemli kişiler için yapılmış mezarların 3’ü tapınak tipinde diğerleri sivil mimari örneklerini yansıtan bir çok kaya mezarları bulunmaktadır. 


Kesikkapı Mahallesi'nde yer alan yine Likya dönemine ait Lahit tipi mezar.

Bu mezarlar, yapıldığı dönemde soyulmuşlar ve Bizans döneminde de en büyük fiziki zararları görmüş olmalıdırlar. Belirtmeden geçmeyelim günümüze kadar sağlam gelmeleri bile mucizedir. Dipsiz Gölü kazıp altında Hazine” arayan zihniyetin elinden bunlar ve benzer eserlerin kurtulması için her zaman uyanık olunmalı, hala sağ duyulu sorumluluk sahibi yönetici/idarecilerin bulunduğu unutulmamalıdır.


Restorasyon öncesi Telmessos Antik Tiyatrosu.

Telmessos Antik Tiyatrosu;
Fethiye'deki en önemli eserler arasında yer alan antik tiyatro, yıllarca ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yok olma noktasına gelmiştir. 1960'lı yıllarda sütunları limanda dolgu malzemesi olarak kullanılmış ve 1990'lı yıllara kadar moloz yığınları ve üzerine yapılan evlerin altında kalmıştır. Nihayet 1993 yılında yapılan sondaj kazılarında tiyatronun oturma sıraları ortaya çıkarılmıştır. 


Restorasyon öncesi antik tiyatronun oturma sıralarının durumu.

Erken Roma döneminde inşa edilen, M.S. 2. yüzyılda onarım geçirmiş olan tiyatronun 5000 kişi kapasiteli olduğu ve Bizans döneminde arena olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Tiyatro, Telmessos Antik Kenti'nin görkemli kalıntılarından biridir. Kentin M.Ö. 3000 yıllarında kurulduğu düşünülmektedir. Kentin ismini Apollon’un oğlu Telmessos’tan alındığı rivayet edilmektedir. Yakın zaman önce restore edilmiştir. Fotoğraflar restorasyon öncesine aittir.


Fethiye Yat Limanı ve sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları.

Fethiye Yat Limanı;
İlçe merkezi, bir körfezin çevresinde konumlanmış durumdadır. Körfezin içerisinde iki farklı yat limanı ve sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları bulunmaktadır. Belediye Yat Limanı'nı balıkçı tekneleri ve guletlerin kullanırken, Fethiye Marina'yı ise özel ve ticari yatlar kullanmaktadır. Ayrıca limanda günlük tekne turları düzenleyen firmalar bulunmaktadır, bu turlara katılıp Fethiye'yi bir de denizden keşfetme imkanına sahip olabilirsiniz.


Paspatur Çarşısı'nda bir çok hediyelik eşya dükkanı bulunmakta.

Paspatur Çarşısı;
Fethiye Marina ile Çarşı Caddesi arasında yer almaktadır. Paspatur, “Eski Kent” anlamına gelmektedir. Fethiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Rum mirası evlerin bir çoğu aslına uygun olarak restore edilip kısmen kurtarılabilmiş. Akşamları gezip günün yorgunluğunu atmak için bar, restoranların bolca bulunduğu, tarihi evlerle dolu sokaklarında dolaşılıp vakit geçirilebilir, yine hediyelik eşya almak içinde dükkanlar ziyaret edilebilir.

Çalış Plajı;

Fethiye Körfezi'ne 10 dakika uzaklıktadır. Fethiye ve çevresinin en güzel plajlarından biridir. Oldukça uzun geniş ve kumlu plajıyla deniz severlerin tüm beklentilerini karşılamaktadır. Ayrıca soyu tükenmekte olan Caretta Caretta'ların üreme alanlarından biri de Çalış Plajı'dır. Nisan-Kasım aylarında plajı ziyaret ederseniz Caretta Caretta’ların denize doğru koşuşturmasına tanıklık edebilirsiniz.

Fethiye Merkez'de bulunan Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey'in heykeli.

Fethiye'de ziyaret edilmesi gereken diğer mekanlar ise;
Fethiye'de yüksek bir tepe üzerinde yer alan Fethiye Kalesi, merkeze yaklaşık 3 km mesafededir. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle beraber 15. yüzyılda'da onarılıp yeniden inşa edildiği bilinmektedir. Amintas Kaya Mezarları'nın hemen yanında yer alan Fethiye Kalesi, aynı zamanda muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapmaktadır.

Kesikkapı Mahallesi'nde yer alan Fethiye Müzesi; teşhirde sergilenen eserlerin geneli Fethiye ve çevresinden yerel halkça müzeye getirilen eserler ve müzenin sorumluluk alanındaki kazılardan elde edilen buluntulardan oluşmaktadır.



-YAZI SONU-

KAYNAKÇA;
1-Fethiye - https://tr.wikipedia.org/ adlı siteden erişildi.

2-
Fethiye Amintas Kaya Mezarı - https://muze.gov.tr/ adlı siteden erişildi.

3-
AMİNTHAS KAYA MEZARLARI - https://mugla.ktb.gov.tr/TR-177918/amintas.html adlı siteden erişildi.

4-
Telmessos Antik Tiyatrosu - https://tatilvillam.com/ adlı siteden erişildi.

5-
Fethiye Tarihçesi - http://fethiye.gov.tr/ adlı siteden erişildi.

6-Çalış Plajı, Fethiye - https://yoldaolmak.com/ adlı siteden erişildi.

7-
Fethiye Paspatur Çarşısı - https://muglatatil.com/ adlı siteden erişildi.

8-Fethiye'deki Telmessos Antik Tiyatrosu Restore Edilecek adlı haber - https://haberler.com/ adlı siteden erişildi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu