Tarsus'da gezilecek yerler

Tarsus Ulu Cami içinden görünüş.


Tarsus, Mersin ilinin en doğusundaki ilçesidir, Çukurova'nın batı kısmında kurulmuştur. Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Mersin’in en büyük ilçesi olan Tarsus, doğal ve kültürel pek çok zenginliğe sahiptir, bu güzelliklere sırasıyla bakalım;

Tarsus Ulu Cami giriş kapısı.

Tarsus Ulu Cami;
Cami aynı yerde bulunan bir kilisenin yerine yapılmıştır. Kitabesine göre 9. yüzyılda Abbasi İmparatorluğu zamanında yaptırılmıştır. Abbasiler'in bölgeden çıkması ile yeniden Bizans ve Kilikya Ermeni Krallığı'na geçmesinden sonra, kiliseye çevrilmiştir. Son olarak 1579 yılında yani Ramazanoğulları, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı özerk bir beylik iken Ramazanoğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılarak, son halini almıştır.


1895 yılında kaymakam Ziya Bey tarafından yaptırılmış olan saat kulesi.


Tarsus Saat Kulesi, Ulu Cami’nin hemen bitişiğinde yer almaktadır. Eski minare kaidesi üzerine 1895 yılında kaymakam Ziya Bey tarafından yaptırılmıştır. Kulesi sekizgen gövdeli ve yaklaşık 10 m yüksekliğindedir.


Danyal Peygamber'in kabri.

Danyal Peygamber Kabri - Makam-ı Şerif Câmii;

Makam-ı Danyal Camii, kent merkezinde, Kubat Paşa Medresesi'nin yanı başında bulunmaktadır. Makam-ı Şerif Camii, 1857 yılında yapılmıştır. Danyal Peygamber'in kabri buradadır. Danyal Peygamber ise 2. Babil Kralı Nebukadnesar (M.Ö. 605-562) döneminde yaşamış, Yahudileri, Babil esaretinden kurtarmış bir peygamberdir. Kıtlık zamanında Tarsus'a davet edilen Danyal Peygamber'in Tarsus'a gelmesiyle birlikte bolluk olmuş ve Danyal Peygamber de bu sebepten Babil'e geri gönderilmemiştir. Ölünce de Tarsus'ta şimdiki Makam Camisi olarak adlandırılan yere gömülmüştür. Hz. Ömer devrinde Tarsus fethedilince Danyal Peygamber'in mezarı açtırılmış ve aynı yerin çok daha derinine defin ettirilmiştir. Kabrin korunabilmesi için de Berdan Nehri'nden gelen ufak bir çay kabrin üzerinden geçirilmiştir.


Kubat Paşa Medresesi'nin giriş kapısı yönünden görünüşü..

Kubat Paşa Medresesi;

1557 yılında Ramazanoğlu Beyi Kubat Paşa tarafından kesme taştan ve geleneksel Selçuklu mimarisi tarzında yapılmıştır. Medrese dikdörtgen planlı olup, ortada avlunun etrafında 16 odası bulunmaktadır. 1970 yılında yapılan genel restorasyon çalışması sonrasında sonrasında, Kubat Paşa Medresesi, Tarsus Müzesi olarak Kültür Bakanlığı tarafından 1999 yılına kadar kullanılmıştır.


Baytemür Camii.

Kilise Camii/Eski Camii;

Kent Merkezinde, Makam-ı Danyal Camii ve Kubat Paşa Medresesi'nin yanında yer almaktadır. Kiliseden camiye çevrilmiş bir yapıdır. Eski Cami, Kilise Camii veya Baytemür Camii isimleriyle de bilinir. Kilisenin 1102 yılında St. Paul Katedrali olarak yapıldığı düşünülmektedir. Roma tarzı kalın ve yüksek duvarları, iç kısmı geniş, dışa bakan tarafı dar, derin pencereleri ve kalın sütunları ile dikkat çekicidir. Ramazanoğlu Ahmet Bey tarafından 1415 yılında onarılarak camiye çevrilmiştir.


Kırkkaşık Bedesteni.

Kırkkaşık Bedesteni;
Tarsus kent merkezinde Ulu Camii’nin hemen yanında bulunan bedesten, Ramazanoğulları Beyliği’nden Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından, 1579 yılında Ulu Cami ile birlikte, caminin giderlerinin karşılanması amacıyla yaptırılmıştır. Günümüzde bedesten, turistik hediyelik ürünlerin sunulduğu satış dükkanları ile hala faal durumdadır.


Ashab-ı Kehf Mağarası içinden görünüş.

Ashab-ı Kehf Mağarası;

Mağaraya 15-20 basamak ile inilmektedir. Mağaranın putlara tapmayı reddeden 7 genç ve köpeklerinin sığındığı, Müslüman ve Hıristiyanlarca kutsal sayılan mağara olduğuna inanılmaktadır.


Ashab-ı Kehf Mağarası'nın girişi.


Bu mağarada 300 yıl kadar uyudukları rivayet edilmektedir. Kuran'da kehf suresinde bu olay anlatılmaktadır. Eshab-ı Kehf (Mağara Arkadaşları) ya da Yedi Uyurlar Mağarası'nın yanına Padişah Abdulaziz tarafından 1873 yılında bir mescit yaptırılmıştır.


Taşkuyu Mağarası.


Taşkuyu Mağarası;
Taşkuyu Köyü'nün yaklaşık 10 km kuzeybatısında yer almaktadır. Bilinen toplam uzunluğu 470 metredir. Yüzeye son derece yakındır. Mağarada sıcaklık 20-24 derece, nem ise %77-%89 arasındadır.

St. Paul Kilisesi;
Kilise'nin ilk inşa tarihi 1102 olarak kabul edilmektedir. Ancak mevcut yapı çok daha sonra 1862'de inşa edilmiştir. Hz. İsa'nın 12 havarisinden Aziz Paul adına yapılmıştır. Hristiyanlarca kutsal kabul edilen kilise, hac yeri olarak ziyaret edilmektedir.

St. Paul Kuyusu;

Hıristiyanlar için kutsal olan bu kuyu, Aziz Paul'un evi olarak bilinen evin bahçesi içinde yer almaktadır. St. Paul Kuyusu, Kızılmurat mahallesinde yer almaktadır. Çapı 1,15 metredir. Kuyunun ağzı silindir, içi kare biçimindedir. Kuyunun derinliği 38 metredir. St. Paul'ün Hristiyanlarca kutsal kabul edilmesinden dolayı kuyu da kutsal kabul edilir ve sürekli olarak ziyaret edilir.

Kleopatra Kapısı;

Adını Mısır kraliçesi VII. Kleopatra'dan almaktadır. Kleopatra'nın sevgilisi Romalı General Antonius ile Tarsus'ta buluşmak üzere geldiklerinde, büyük bir törenle karşılanmışlar ve bu kapıdan şehre girmişlerdir. Bu nedenle bu kapıya Kleopatra Kapısı denmektedir.

Tarihi Tarsus Evleri

--TAMAMLANACAK KISIM--


-YAZI SONU-


KAYNAKÇA;

1-Danyal Peygamberin Makamı - Mersin - https://kulturportali.gov.tr/

2-Mersin - Tarsus Müzesi ve Kubat Paşa Medresesi - http://wowturkey.com/


3-Eski Camii (Tarsus) - Mersin - https://kulturportali.gov.tr/


4-Tarsus Ulu Camii - https://tr.wikipedia.org/


5-KIRKKAŞIK BEDESTENİ - http://tarsus.gov.tr/


6-Tarsus Saat Kulesi - https://tr.wikipedia.org/


7-Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası - Mersin - https://kulturportali.gov.tr/


8-Taşkuyu Mağarası - https://tr.wikipedia.org/


9-Kleopatra Kapısı - https://tr.wikipedia.org/

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu