Dumlupınar Şehitliği

Kudüs doğumlu Süleyman oğlu Mehmet'e ait mezartaşı.

Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde bulunan şehitlik; Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde ölen Türk askerleri anısına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılmış ve Büyük Taarruz’un 70'inci yıl dönümünde 30 Ağustos 1992 tarihinde açılışı yapılmıştır. Projesi mimar Nejat Dinçel tarafından çizilmiştir. Şehitlikte Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşenlerin anısına hazırlanmış 500 sembolik şehit mezarı bulunmaktadır. Şehitlikte; Üç Komutan Anıtı, Şehit Baba-Oğul AnıtıMilisler Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh, Şadırvan, otopark ve sosyal tesis bulunur.


Dumlupınar Şehitliği giriş kapısı ve arkada Mehmetçik Anıtı.

Mehmetçik Anıtı;
Şehitliğe girince tam karşıdaki tepede üzerinde yer alır ve merdivenle yanına çıkılabilir. Süngüsü takılı düşman üzerine saldırmaya hazır isimleri bilinmeyen binlerce Mehmetçiği sembolize eder. Mermer kaide üzerinde yer alan heykel, Tankut Öktem tarafından bronzdan yapılmıştır.

Millî mücadelemizin üç büyük komutanı; Mustafa Kemal Atatürk, İsmet Paşa ve Fevzi Çakmak.

Üç Komutan Anıtı;
Millî mücadelemizin üç büyük komutanı olan Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak anısına yapılmıştır. Anıtın hemen yanında yer alan mermer kitabede Atatürk'ün, Dumlupınar’da eşi Latife Hanım ile 30 Ağustos 1924 günü katıldığı Meçhul Asker Anıtı'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmadan (Dumlupınar Söylevi) alıntı yer alır,
Efendiler, Afyonkarahisar – Dumlupınar Meydan Muharebesi ve onun son safhası olan bu 30 Ağustos Muharebesi Türk tarihinin en mühim bir dönüm noktasını teşkil eder. 
...
Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk Devletinin, genç Türk Cumhuriyetinin temeli burada tarsin olundu. Hayatı ebediyesi burada tetviç olundu. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada pervaz eden şehit ruhları devlet ve Cumhuriyetimizin ebedî muhafızlarıdır.
...
Ey yükselen yeni nesil! istikbâl sizindir. Cumhuriyeti biz tesis ettik; onu ilâ ve idame edecek sizsiniz. Arkadaşlar, bu gaza ve şehadet diyarını terkederken ”Şehit Asker”i hep beraber hürmet ve tazimle selâmlayalım.

 

Giriş ücreti bulunmayan şehitlik, bakımlı ve temiz. Ayrıca otopark ve tuvalet ücreti de yoktur.

Ülkesinin kurtuluşu için canlarını feda eden vatan evlatlarını anmak ve gelecek nesillere vatan topraklarının nasıl kazanıldığı bilincini-ruhunu vermek, anılarını canlı tutmak için oluşturulan bu şehitliği ziyaret ederken duygulanmamak gerçekten mümkün değil.

-YAZI SONU-

Kaynakça;
1-Mustafa Kemal Atatürk’ün Dumlupınar Söylevi https://millidusunce.com/ adlı siteden erişildi.

2-Dumlupınar Şehitliği https://tr.wikipedia.org/ adlı siteden erişildi

3-Dumlupınar Şehitliği - Kütahya https://www.kulturportali.gov.tr/ adlı siteden erişildi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu