Balıkesir, Bayat Köyü Şifalı Suyu

 

Bayat Köyü'nde çıkan memba suyu, başta böbrek taşları olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği iddiasıyla Türkiye'nin dört bir yanından gelenler tarafından kullanıyor.

Balıkesir'in Altıeylül ilçesine bağlı Bayat Köyü'nde bulunan su kaynağının; böbrek taşlarını düşürdüğü, hemoroid (basur) ile gözde kan oluşumuna ve kaşıntıya iyi geldiği söylenmektedir. Manisa'dan Balıkesir yönüne giderken Bağırsak Köprüsü'nü geçince sol tarafta yer alır, Balıkesir merkeze yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta ve D565 karayolundan 2 kilometre içeride yer almaktadır. 

D565 karayolundan yaklaşık 2 kilometre içeride yer alan çeşmenin yerini gösteren yol kenarındaki tabela.

Yöredeki anlatıya göre; yıllar önce bir sığır çobanı tesadüfen su kaynağı bulur ve bu su kaynağını kullandıktan sonra hemoroid sorununa şifa bulur, çobanın bu olayı çevredeki köylülere anlatması üzerine kulaktan kulağa bu suyun şifalı olduğu söylenegelir. Bayat Köyü sakinlerinden biri tarafından bu kaynağa (kitabesine göre 1983 yılında) çeşme yaptırılmıştır.

Bayat'taki su kaynağında iki adet çeşme yer almaktadır.

Çoğumuz şebeke suyunun yeterince temiz olmadığını düşünüyor ve lezzetini beğenmiyoruz. Kaynağı bilinmeyen, periyodik olarak analiz edilmeyen çeşmeden su içen herkes ciddi risk altında olabilir. Sanılanın aksine doğada temiz su kaynağı bulmak çok zordur. Maalesef kaynak suları; tarımsal, endüstriyel ve kentsel atıklarla sürekli olarak kirlenmektedir. 

Böbrek taşlarını düşürdüğü iddia edilen Bayat Köyü çeşme kitabesi; "Şifalı suyu kullan şifasını Allah'tan bul 1983".

Aslında şebeke suları sürekli denetim ve kontrol altında olan en güvenilir su kaynaklarıdır. Şebeke suyunu sağlayan kurumlar minimum risk ile profesyonel ve bilimsel yöntemlerle milyonlarca insana içme ve kullanma suyu temin ederler. Şebeke suları birçok arıtma aşamasından ve işlemden geçerek son kullanıcıya ulaştırılır. Bir çok işlemden geçen su şebeke boyunca temiz kalması için de klorlanır, bu da suyun lezzetini azaltır.

Hemoroid'e iyi geldiği söylenen çeşme.

Köyün ismi sanılanın aksine "taze olmayan" anlamında kullanılan Bayat'tan değil Bayat Boyu'ndan gelmektedir. Bayat Boyu'nun anlamı devletli, nimetli demektir. Ongunları (yani simgeleri) şahin kuşudur. Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzlar'ın 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'un Divân-ı Lügati't-Türk'te belirttiği 22 Oğuz bölüğünden dokuzuncusudur. Bu boyun, Bozoklar'dan Oğuz Kağan'ın oğlu Gün Han'ın soyundan geldiği kabul edilir. Oğuzlar'ın din/devlet adamı Dede Korkut, ünlü şair Fuzuli ve Câm-ı Cemâyin adlı eserin yazarı Mahmud oğlu Hasan gibi büyük şahsiyetler bu boya mensuptur.

-YAZI SONU-

KAYNAKÇA;
1-Altın Işık adlı kitap, Yazar; Ziya Gökalp Ötüken - Neşriyat A.Ş
2-"Balıkesir bayat köyü" adlı tartışma forum sayfası https://forum.paticik.com/ adresinden erişildi.
3-"Uzmanlara sorduk: Hangisi daha sağlıklı? 'Şifalı' kaynak suları mı, şebeke suyu mu?"adlı haber https://hurriyet.com.tr/ sitesinden erişildi.
4-"Oğuz Boyları: Türkler, Oğuzların Neslindendir" adlı kitap, Yazar; İbrahim Sarı, 2018.
5-"Osmanlı'nın Kökleri Ertuğrul Gazi" adlı kitap, Yazar; Tarkan Suçıkar - Yediveren Yayiınları.
6-"(Özel) Hastalığı olanlar bu suyun peşinde Böbrek taşından şifalı su sayesinde kurtuluyorlar" adlı haber https://haberturk.com/ sitesinden erişildi.
7-"Merhaba Söğüt" adlı kitap, Yazar; Yavuz Bahadıroğlu - Nesil Basım Yayın Gıda Ticaret ve Sanayi A.Ş, 1 Kasım 1999.
8-"Emirdağ" adlı kitap, Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, 1994.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu