Konya "Karapınar Trafik Kazası Anıtı"

Anıt üzerinde yer alan kazada hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu pano.

25 Ekim 1997 tarihinde İpek Turizm'e ait Muammer Çiçekyurt yönetimindeki 34 YON 34 plakalı, 1997 model O403-Mercedes marka otobüs Kayseri'den Kuşadası'na doğru yola çıkmıştı, sırasıyla Niğde ve Ereğli'den yolcu almıştı. Saat 23:20 sıralarında Konya-Adana karayolunun Karapınar ilçesine bağlı Cumhuriyet Köyü yakınlarında yolcu otobüsü, 63 DR 995 plakalı Mehmet Ceylan yönetimindeki MAN marka kaza anında boş olan yakıt tankeri ile çarpıştı, yolcu otobüsü ve tanker tamamen yanıp kül oldu. Kaza bir felakete yol açtı; 15'i kadın 33'ü erkek 48 kişi yanarak öldü sadece 5 kişi kazadan kurtulabildi. Yaralı kurtulabilenler; ön camın kırılmasıyla dışarıya fırlayan otobüs şoförü Muammer Çiçekyurt ikinci şoför Seyit Baykal, yolcular; Bekir AltıntaşFethullah KirişNuriye Özel ve Nevin Özalp idi.

Karapınar trafik kazası anıtı.

Yolcuların büyük bölümü 29 Ekim tatilinden faydalanıp ailesini görmeye gitmek için otobüste bulunan 22'si Niğde Üniversitesi ve 8'i ise Erciyes Üniversitesi öğrencileriydi. 25 Ekim 1997 tarihli trafik kazası tespit tutanağına göre tanker şoförü ters şeritte ilerlerken otobüs şoförü tankere çarpmamak için diğer şeride geçmek istemiş ve tankerin sol ön kısmı ile otobüsün sağ önü (sağ ön kapı kısmı) çarpışmıştır. Sonraları hayatını kaybedenlerin aileleri otobüsün imalatçısı Mercedes şirketine dava açmışlardır. Bu davalar sırasında birden fazla bilirkişi raporu hazırlatılmıştır, bunlardan en çok ses getiren ise ODTÜ tarafından hazırlananıdır.

Olayı anlatan ve sürücüleri uyaran Karapınar Belediyesi'ne ait uyarı levhası.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden görevli bir elektrik mühendisi, bir kimya mühendisi ve iki makine mühendisi öğretim üyesinden oluşan bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna göre; "(Otobüsün) mazot tanklarının otobüsün kafa kafaya çarpışması durumunda en tehlikeli bölümüne (hem de sağ ve solda iki tane olmak üzere) yerleştirilmesine bununla ilgili hiçbir koruyucu ve sağlamlaştırıcı tasarım çalışması yapılmamasını ve her ne kadar AİTM yönetmeliğine (Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik) uygunluk söz konusu ise de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bu tür bir tasarıma olur vermesi açısından heyetimiz her iki kurumu da ağır kusurlu bulmuştur." ifadesi yer almaktadır. Yangının asıl sebebinin de çarpışmanın etkisiyle depoda oluşan yarıktan yolcu kabinine püsküren basınçlı mazot olduğu ifade edilmiştir.
Candan Erçetin'in Yalan adlı şarkısının otobüste geçen klibi.

Yanan otobüsten Candan Erçetin'in seslendirdiği, sözleri Mete Özgencil, müziği ise Yıldız Usmanova ait "Yalan" adlı şarkının sözlerinin yazılı olduğu bir kâğıt parçası yanmamış olarak bulunmuştu, o dönemde popüler olan "Yalan" şarkısının klibi de yine bir otobüste geçtiği ve ölüm hakkında olduğu için bu kaza ile özdeşleşmiştir. Sonraları kazada hayatlarını kaybedenler için Trafik Kurbanları Anıtı yaptırılmış ve çevresine de çam fidanları dikilmiştir.

-YAZI SONU-

Kaynakça;
1- 1997 Karapınar trafik kazası -https://tr.wikipedia.org/ adlı siteden erişildi.
2- 26 Ekim 1997 tarihli Milliyet Gazetesi, kapak sayfası ve sayfa; 7.
3- 28 Ekim 1997 tarihli Milliyet Gazetesi, kapak sayfası.
4- 29 Ekim 1997 tarihli Milliyet Gazetesi, sayfa; 15.
5- 18 Ocak 1999 tarihli Milliyet Gazetesi, sayfa; 12.
6- 2 Aralık 2000 tarihli Milliyet Gazetesi, sayfa; 24.
7- 20 Nisan 2001 tarihli Milliyet Gazetesi, sayfa; 23.
8- 15 Kasım 2001 tarihli Milliyet Gazetesi, sayfa; 5.
9- 27 Kasım 2001 tarihli Milliyet Gazetesi, sayfa; 17.
10- 25 Ekim 2004 tarihli Cumhuriyet Gazetesi, sayfa; 5.
11- 2013/7002 başvuru numaralı ve 11/5/2016 tarihli Anayasa Mahkemesi Başkanlığı Genel Kurul Kararı.
12- Konya Milletvekili Atilla Kart ve 57 milletvekilinin, belli marka yolcu otobüslerinin teknik kusurları olduğu ve Konya Karapınar'daki trafik kazası sonrasındaki süreçteki nüfuz suiistimali iddialarının araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi - 24.12.2002.
13- Yalan (Candan Erçetin şarkısı) - https://tr.wikipedia.org/ adlı siteden erişildi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu