2 Günde Katar - Doha ve Al Khor Gezisi

Doha, West Bay'deki gökdelenler.

Arabistan Yarımadası’nın doğusunda, İran Körfezi kuzeyinde bulunan bir yarımadadır. Katar, 563 km’lik kıyı şeridine sahiptir. Tek kara sınırı ise Suudi Arabistan ile dir. Katar’ın başkenti Doha önceleri küçük bir balıkçı ve inci avcılığı yapan kasaba iken, şimdiler de ise modern Katar’ın Dünya’ya açılan kapısıdır. Ülkenin kültür, sanat ve ekonomisin merkezidir. Gökdelenleri, müzeleri, çöl aktiviteleri, alışveriş merkezleri, ve inanılmaz güzellikteki sahilleri ile çekim merkezi durumuna gelmiştir. Ayrıca Dünya’da etkili haber kanallarından birisi olan Al Jazeera International, Doha’dan yayın yapmaktadır. 


Katar İlam Kültür Merkezi ve Camii (Arapça ismi ile Fanar). Spiral minaresi dikkat çeken bir yapı. Cuma günleri hutbe İngilizce olarak okunuyor, ayrıca İslami eserlerin farklı dillerdeki tercümelerine ulaşmak mümkün.

KatarTürk vatandaşları için 30 gün vizesizdir ancak havaalanında görevli memurlar dönüş biletinizi, ne kadar kalacağınızı ve seyahat amacınızı sorabilir. Sırasıyla BabilEmeviAbbasi ve Osmanlı hakimiyeti altında bulunmuştur. Katar 16. yy. dan I.Dünya Savaşı'na kadar Osmanlı toprağı olarak kalmıştır. Daha sonraları İngiliz Mandası altına giren ülke 1971 yılında İngilizler'in İran Körfez’inden ayrılmasıyla diğer Emirlikler ile kurulan birliğe katılmış ancak 1972 bağımsızlığını ilan etmiştir. 


City Center Mall. Katar'ın en büyük alış veriş merkezi. Sıcak yaz günlerinde vakit geçirmek için ideal bir alan.

Al Thani ailesi tarafından Mutlak Monarşi ile yönetilmektedir. Şimdiki Katar Emiri, 2013 yılında babasından görevi devralan Tamim Bin Hamad Al Thani tarafından yönetilmektedir. Ülkenin nüfusu 2 milyonun üzerinde olsa da sadece 300 bin kişi Katar vatandaşıdır. Nüfusun büyük bir bölümü Doha’da yaşamaktadır. Nüfusunun çoğunluğunu ülkeye çalışmak için gelen yabancılar oluşturmaktadır. 


Al Dana Tower, 111 metre yüksekliğe sahip, Doha'nın West Bay olarak adlandırılan 
iş bölgesinde, Ambassadors Street'de yer almaktadır. Hemen arkasındaki sokakta 
City Center Mall bulunmaktadır.

Katar’da her hangi bir küçük işletmede veya basit işlerde çalışan bir Katarlı göremezsiniz. Petrol ve doğalgaz zengini olan ülke her yıl bütçe fazlası vermektedir. Refah seviyesinin yüksek olması, kıyafet sınırlaması bulunmaması, suç oranın çok düşük olması ve güvenli oluşu her geçen gün turist sayısını artırmaktadır. Alkol satışı sadece otellerde yapılmaktadır. Resmi dili Arapça olmasına rağmen sokakta iletişim dili İngilizce’dir. Ülkeyi ziyaret etmek için en güzel dönem Kasım ve Nisan aylarıdır. Hava sıcaklığı ve nem çok yüksek olduğundan bu tavsiye dikkate alınmalıdır.


Souq Waqif Çarşısı'ndan görünüş.

Souq Waqif Çarşısı;
İnci Meydanı veya İnci Heykeli’nin (The Pearl Monument) yanı başında yer alan Souq Waqif Çarşısı, Katar’ın bir arap ülkesi olduğunu ve kültürünü yakından tanımamızı sağlayacak en önemli noktadır. Geleneksel mimari, kültür ve ticaretin yıllar önce nasıl yapıldığını, nasıl olduğunu bize gösteren açık hava müzesi gibi. Küçük dükkanlardan oluşan çarşı baharatlardan, hurmaya, kuru yemişten, parfümlere, giysilere, el işerine, hatıra eşyalarına kadar her şeyi bulmak mümkün. Ayrıca bir kültür sanat merkezi görevi görmektedir. Geleneksel Katar yemekleri, nargile kafeleri ve canlı müzik sunan mekanları görülmeye değer. Yabancılar arasında bu çarşı İran Pazarı olarak da adlandırılmaktadır. The Corniche ise İzmir Kordon’a benzeyen bu bölge yaklaşık 7 km uzunluğa sahip. Temiz hava ve biraz spor için bulunmaz bir mekan. Koşu parkuru, egzersiz alanları ile araçsız bir yaya alanı sunar. 


Souq Waqif Çarşısı içinde gelenkesel kıyafetli bir Katarlı.

Bu kordonu turlarken iş merkezi binalarını, Sheroton Oteli, geleneksel ahşap yelkenlileri ve İslam Eserleri Müzesi’ni gözlemlemek mümkün. İslam Eserleri MüzesiPritzker 1983 Mimarlık Ödülü sahibi IM Pei tarafından tasarlanan binası kendine hayran bırakıyor. İslam Sanatı’nın en güzel örneklerini ücretsiz olarak ziyaret edebilir. Dünya’nın dört bir tarafından toplanmış eserleri yakından görebilirsiniz. Ayrıca hatıralık eşya dükkanı, kafeler ve Dünyaca ünlü IDAM adlı kafe yine burada hizmet vermekte. Qatar Villaggio Doha ise Al Aziziya bölgesinde yer almakta olan bir alışveriş merkezi, sıcaktan bunalanların yardımına koşuyor. En ilginç olanı ise Venedik Kanalları gibi yapı ile alışveriş merkezinin içerisini gezmenin mümkün olması. Gondolcusu dahi bulunan küçük teknelerle kısa bir tur atabilirsiniz. Ben denemedim bu arada. İçerisinde buz pisti de bulunan bu yapıda restoranlardan, kafelere, her türlü lüks markanın mağazaları yer almakta. 


Al Khor'da çocuklar için haftasonu atraksiyonu.

Al Khor;
Bir şehir ve belediye olan Al Khor, Doha’ya yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Arapça’da dere anlamına gelmektedir. Nüfusu yaklaşık 200 bin kadardır. Al Khor’un ana geçim kaynağı şehre çalışmaya gelen yabancılar ve balıkçılıktır. Ras Laffan Endüstriyel Şehrine (Ras Laffan Industrial City) yakınlığından dolayı işçilerin büyük bir bölümü burada yaşamaktadır. Ras Laffan, Katar’ın ana sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıvı gaz üretim merkezidir. 

Al Khor balıkçı barınağı. Balıkçılık için geleneksel tekneler kullanılmakta. 

Katar tarafından 2022 Dünya Kupası için önerilen şehirlerden biridir. Şehre yerleşimin 18.yy. da başlandığı düşünülmektedir. Şehirde Al Khor Müzesi, Al Khor Park, balıkçı barınakları ve Al Khor Souq ziyaret edilebilir. Çölde Jeep’ler ile tur atılabilir, çölde çadırda konaklanabilir ve Doha’da Sheraton Otel yanında ev Al Khor Sahil’de denize girilebilir. Farklı bir deneyim yaşamak isteyenler çöl atraksiyonları için yerel tur şirketleri broşürlerine bakabilirler.


-YAZI SONU-


KAYNAKÇA;

1-"Qatar Islamic Cultural Centre" - adlı sayfa - http://mygola.com/ adlı siteden erişildi.

2-"Qatar" adlı konu - https://en.wikipedia.org/ - adlı siteden erişildi.

3-"Qatar National Tourism Council" - http://visitqatar.qa/ adlı siteden erişildi.

4-"QATAR TOURISM" - http://qatar-tourism.com/ adlı siteden erişildi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu